среда, 8. мај 2013.

ZNATE LI DA PREPOZNATE EMOCIONALNE VAMPIRE


Najviše energije ponekada oduzimaju veze. Neke su pozitivne i podižu nam raspoloženje. Druge “isisavaju” optimizam i vedrinu iz nas. Ljudi koji imaju ovakav uticaj na nas, zovu se emocionalni vampiri. Ne oduzimaju nam oni samo fizičku enegiju. Nekada čine da se osećamo beznačajnim i nedovoljno vrednim ljubavi. Drugi čine da se osećamo loše nekim sitnijim primedbama. Na primer, “Ljubavi, vidim da si nabacila par kilograma…” ili “Zašto si tako preosetljiva?” Ciljaju na vaše samopoštovanje.
Kako da prepoznate da imate posla sa emocionalnim vampirima?
  • Kapci su vam teški. Spava vam se.
  • Nagla promena raspoloženja.
  • Potrebna vam je hrana kao uteha.
  • Osećate se depresivno, anksiozno ili prosto, negativno.
  • Imate osećaj da vas ponižavaju.
Tipovi emocionalnih vampira:
  1. Narcis- Vođeni su principom “Ja ispred svih”. Sve ima veze sa njima. Imaju grandiozan osećaj važnosti i prava, potrebu za pažnjom i žude za divljenjem. Opasni su jer nemaju sposobnost empatije, i imaju ograničen kapacitet za bezuslovnu ljubav. Ako ne postupite onako kako oni žele, kažnjavaju vas, povlače se, hladni su. Kako da se odbranite? Neka vaša očekivanja budu realna. U pitanju su emocionalno ograničeni ljudi. Pokušajte da se ne zaljubite i ne očekujte da budu nesebični i požrtvovani. Nemojte vaše samopoštovanje da dovodite u vezu sa njima, i ne poveravajte im svoja najdublja osećanja. Kako bi vaša komunikacija bila uspešna, nažalost, morate im pokazati da će od toga oni imati neku korist.
  2. Žrtva- Ovi vampiri uvek imaju isti stav- “jadan ja!” Ceo svet se urotio protiv njih, i to je razlog za njihovu nesreću. Kada im ponudimo rešenje za problem, uvek kažu: “Da, ali…” Može se desiti da počnete da ih izbegavate. Možda poželite da im pomegnete kao prijatelj, ali njihova priča o “jao” vas previše zatrpa. Kako da se odbranite? Uspostavite pristojne ali čvrste granice. Ukratko ih saslušajte i recite: “Volim te ali mogu da te slušam još samo par minuta, osim ako ne želiš da diskutujemo o rešavanju ovog problema.” Ako je u pitanju kolega sa posla, pokažite da saosećate sa njim: “Nadam se da će sve biti u redu.” A onda kažite: “Nadam se da shvataš, ali imam obaveze i moram nastaviti sa poslom.” Iskoristite i govor tela koji daje do znanja da nije pravi momenat da se o tome priča: prekrstite ruke, skrenite pogled.
  3. Kontrol frik- opsesivno pokušavaju da vas kontrolišu i da vam diktiraju kako treba da se ponašate i šta treba da osećate. O svemu imaju mišljenje. Kontrolišu vas ukoliko se vaše emocije ne poklapaju sa onim što piše u njihovom pravilniku. Rečenice obično ovako započinju: “Ma znaš šta ti treba da uradiš?” a onda i kažu. Na kraju se osetite podređeno, uvređeno, omalovažavano. Kako da se odbranite? Ne pokušavajte vi njih da kontrolišete. Budite asertivni, ali ne govorite im šta da rade. Recite: “Cenim tvoj stav, ali ovo ipak treba sam da rešim.” Budite samopouzdani i ne uživljavajte se u ulogu žrtve.
  4. Brbljivac- Oni nisu zainteresovani za vaša osećanja. Jedino su zabrinuti za sebe same. Bezuspešno pokušavate da dođete do reči. Isto tako mogu fizički toliko da vam se približe, da osećate njihovo disanje. Vi ustuknete, oni se približe. Kako da se odbranite? Oni ne reaguju na vaše neverbalne znake. Morate da ih prekidate, i upadate u reč, koliko god to teško bilo. Poslušajte nekoliko minuta i zatim recite: “Izvini što te prekidam, ali moram da odem da popričam sa nekim drugim…ili imam zakazan neki dogovor…ili moram do toaleta.” Neka konstruktivnija taktika bi bila: “Ćuti više, izluđuješ me!” Ako je u pitanju član porodice, recite: “Bilo bi lepo kada bi mi dozvolio da i ja nešto kažem, kako bih mogao da budem deo ovog razgovora.” Još ako ovo kažete nekim neutralnim tonom, bolje će vas čuti.
  5. Drama Queen- Ovaj tip ima naviku da od sitnih stvari prave dramu. Kako da se odbranite? Oni ne žele da vide ravnodušnost. Smirite se. Udahnite duboko. Ovo će vam pomoći da vas ne uvuku u izmišljenu dramu. Postavite jasne granice.

Нема коментара:

Постави коментар