среда, 08. мај 2013.

STAV JE KIST UMA - BUDITE SLIKAR SVOJE SREĆE!


Kako biste se zaštitili od negativizma potrebno je postaviti si tri pitanja, koja ne samo da određuju kako ćemo razmišljati već i kako ćemo se osjećati. To su pitanja koje naš mozak ionako nesvjesno postavlja i odgovara na njih u skladu s našim naučenim mentalnim obrascima.

1. Na što se fokusiram?
Stav mijenjate iznutra preuzimajući odgovornost za svoje misli i osjećaje. Možete svjesno izabrati na što se fokusirate. U svemu ima pozitivnog, pa čak i u najgorim stvarima. Čašamože biti polu puna ili polu prazna. Drugim riječima tražite pozitivno, rješenja, mogućnosti i potencijal u drugima, stvarima i djelima. Preuzmite kontrolu, odredite što vam je važno u životu, koja je vaša misija, prioriteti. Što sve dobivate radeći taj posao? Kako vam on omogućuje da uživate u drugim stvarima? Što bi se dogodilo da ga izgubite? Često se čini da je trava zelenija u drugoj tvrtki i često cijenimo nešto tek kada to izgubimo.

2. Što situacija za mene znači?
Možemo na sve gledati kao prijetnju, gubitak i biti nesretni živeći u stalnom strahu. Trebate se uhvatiti kada tako razmišljate i na stvari gledati kao izazov. Ne pitajte se je li vaše razmišljanje dobro ili loše, već je li to za mene i druge korisno ili ne. Osnažuje li me, omogućuje dobre osjećaje ili me tjera u frustraciju i očaj.

3. Trebam li poduzeti akciju ili ostati pasivan?
Cijela naša sloboda izbora je između nekog vanjskog poticaja i vaše reakcije. Dobro proanalizirajte je li situacija pod vašom kontrolom ili ne. Ako nije, nađite mirnoću, ostanite pasivni, u dobroj nadi, ali ne očekujte ništa. Zapitajte se, očekujete li sutra lijepo vrijeme ili se nadate? Naravno, nadate se jer nije pod vašom kontrolom. Ako je situacija pod vašom kontrolom nađite hrabrosti i poduzmite akcije kako biste ju promijenili.

Izbor je Vaš, s lošim stavom nikad ne možete imati pozitivan dan, dok s pozitivnim stavom nikada ne možete imati loš dan.
Stav je kist UMA!
Svaku situaciju može obojiti sumorno i sivo ili vedro i radosno.

Profesor psihologije Boris Blažinić
Ravnatelj Instituta za  kvalitetu i razvoj ljudskih potencijala

Нема коментара:

Постави коментар