среда, 08. мај 2013.

VIZUALIZACIJOM DO ŽELJENOG


Vizualizacija se može opisati kao jedan alat pomoću koga možemo uticati na sebe i svoje osobine, kao i lakše dolaziti do željenih stvari, boljeg posla i slično.

Vizualizacija je nešto što je dostupno svim ljudima i to je, može se reći, jedan alat koji možemo koristiti na našem putu samorazvoja. Mnogi pisci su u svojim knjigama pisali o vizualizaciji, a postoje i mnogi primjeri koji dokazuju uspješnost ove metode i u praktičnoj primjeni. Treba također znati da skoro svi opisuju svoja iskustva u vezi određenih tehnika i teorija na sebi svojstven način, upravo zato što smo svi individualni. Zato je dobro pročitati više tumačenja jedne teorije da bi dobili potpuno razumijevanje o njoj.

Šta je vizualizacija?

Kada vizualiziramo mi u svojim glavama gradimo sliku o nečemu, nekoj situaciji ili nekom predmetu. Svi mi koristimo vizualizaciju a da toga većinom nismo ni svjesni. Ponekad vizualiziramo nešto što želimo da ostvarimo ili dobijemo, ali većinom vizualiziramo nesvjesno, hoću reći bez da smo svjesni da je to što radimo vizualizacija. Upravo zato što je to jedna automatska radnja koja se odvija spontano, slično kao i disanje. Ali isto kao što je sa disanjem to je jedna radnja koja se, ako se ispravno radi, može poboljšati i tako donijeti bolje rezultate.
Recimo kada planiramo da kupimo automobil, većinom nesvjesno vizualiziramo sliku željenog automobila u sebi. Mi to obično radimo spontano, bez razmišljanja da li radimo pravilno i kako treba ili ne, jer kao što sam već naveo, to je jedna automatska radnja. Ali ako naučimo da vizualiziramo na ispravan način, onda možemo učiniti da nam moćvizualizacije brže i bolje donese željene rezultate.
Čitav svijet je sačinjen od energije i sve oko nas je energija, to jest atomi koji su grupisani na određen način. Svako tijelo, organsko ili neorgansko (ljudi, životinje, stijene, voda) je sačinjeno od atoma i samim tim je sve u direktnoj vezi jedno sa drugim. Tako da naša djela i naše misli također imaju djelovanje ne samo na nas nego i na tok te energije oko nas. Kada vizualiziramo onda se aktiviraju određene energije u nama. Zatim te energije putem energija oko nas djeluju na predmet vizualizacije i tako čine da se ono o čemu vizualiziramo pokrene i dovede do eventualnog ostvarenja. Vizualizacija u svemu tome ima ulogu inicijalnog procesa koji pokreće čitav taj lanac dešavanja.

Vizualizacijom do boljeg osjećaja

Vizualizacija ima jaku moć nad nama i mnogo može uticati kako se osjećamo. Jer kao što sam već rekao, sve je energija pa su i nase misli neka vrsta energije. Energija misli producira emocije, koje za sobom povlače razne fiziološke reakcije i čine da se osjećamo na jedan određen način. Pošto su misli te koje utiču na to kako se mi osjećamo a vizualizacija je jedan od pokretača misli, onda je vizualizacija direktno povezana sa tim kako se osjećamo. Pozitivna vizualizacija stvara pozitivne osjećaje, dok negativna stvara naravno negativne.
Znači zaključili smo da misli povlače osjećaje, dok osjećaji stvaraju fiziološke reakcije (bol, smijeh, plač, itd.). To znači da kada bi nekako mogli da utičemo na naše misli mogli bi direktno da utičemo na to kako se osjećamo. Ne treba sada ovo shvatiti bukvalno i misliti da se možemo ponašati kao roboti, već jednostavno da možemo lakše da se izborimo sa negativnom emocijama i lakše prizovemo one pozitivne, ako to želimo naravno.
Vizualiziranjem željenih osobina možemo postići da te osobine postanu dio nas. Svakodnevnim upražnavanjem jedne te iste vizualizacije o nekoj osobini, ta osobina vremenom, vjerovali ili ne, postaje dio nas. Jer mi smo bića navike i naše osobine nisu ništa drugo do naučene osobine, osobine koje su naši roditelji i naša okolina ugradili u nas. Naravno da je lakše sticati osobine dok smo još mladi ali i kao stariji imamo šansu da steknemo nove i promjenimo stare osobine. Doduše taj proces je sporiji nego kod djece, ali je ipak moguć.
Vizualizacija je jedno moćno sredstvo kojim možemo ostvariti nešto što želimo kao i izgraditi određene osobine kod sebe. Vizualizirati možemo bilo kada, i bilo gdje. Mi to u stvari i radimo, ali nesvjesno. Cilj je sada to činiti svjesno, to jest, svjesno putem vizualizacije uticati na tok svojih misli.

Kako vizualizirati?

  • Sjednite u neku udobnu stolicu ili legnite na krevet. Doduše ako legnete možete se dovesti u stanje sna, ali može se pokušati pa ako ne ide, onda je dobro zauzeti sjedeći položaj. Sve ove stvari su prilično individualne i svako treba naći mjesto i položaj koji mu odgovara. Bitno je samo da je taj položaj udoban i da nema nekih faktora koji uznemiravaju, recimo neki iritirajući zvuci, da je prehladno ili prevruće i slično.
  • Zatvorite oči. Umirite disanje. Dišite ujednačeno i lagano. Obratite pažnju na disanje i pokušajte se opustiti što je više moguće.
  • Vizualizirajte ono što želite. Pokušajte stvoriti sliku o onome što želite što je bolje moguće. Koristite svih pet čula u svojoj viziji. Pokušajte osjetiti to što vizualizirate, kao da se to stvarno dešava.
  • Vizualizirajte nekoliko puta na dan. Pokušajte biti pozitivni i razmišljati pozitivno o tome što želite ostvariti. Ako vas obuzmu negativne misli, pokušajte ih zamijeniti sa pozitivnim. Poslije vizualizacije možete koristiti i afirmacije, kojima možete završiti svoj čin vizualiziranja i tako dati tom činu posebnu važnost i moć.
Ovakav pristup vizualizaciji daje tom činu posebnu važnost, što je bitno da bi čitav taj proces bio što uspješniji. Jer tako se lakše pokreću energije u nama i brže i bolje dolazi do rezultata. Ali u suštini nema nekih određenih pravila o tome kako se vizualizira. Vizualizirati možemo čak i dok sjedimo i čekamo na autobus ili dok šetamo kroz park. Važno je prilaziti procesu vizualizacije na pravi način, sa vjerom u njenu moć i uvjerenošću u ostvarenje naših želja.

Cilj vizualizacije

Nemojte vizualizirati o negativnim stvarima i nemojte stvarati negativne vizije o nekome. Koristite moć vizualizacije samo pozitivno i za ostvarenje realnih ciljeva. Nemojte vizualizirati novac i očekivati da će vam pasti sa neba. Taj novac vam može doći u vidu nekog boljeg posla koji će vam dati veća primanja.
U suštini ne treba tražiti idealnost, već umjerenost, kao u svemu. Ne treba očekivati da ćemo biti u stanju tek tako okretati emocije i postizati sve što želimo, ali da ćemo biti u stanju da uspješno izlazimo na kraj sa većinom životnih problema i ostvarujemo neke od željenih stvari.

Нема коментара:

Постави коментар