среда, 8. мај 2013.

INDIJANSKI ETIČKI KODEKS

1. Budi tolerantan  prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vodstvo.

2. Traži sebe - kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - drugi mogu ići sa tobom, ali niko ne može ići umjesto tebe.

3. Poštuj tuđa mišljenja, želje i riječi. Nikada ne prekidaj nečiji govor, nemoj prigovarati i oponašati mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na osobno izražavanje. 

4. Djeca su sjeme budućnosti. Sadi  ljubav u njihova srca i zalivaj ih mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesta da rastu.

5. Izbjegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov te boli  će se vratiti tebi.

6. Budi  prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv, pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš sebi.

7. Donosi svjesne odluke, kao: što ću i kakav ću biti, kako ću djelovati i nositi se sa svojim djelima. Budi odgovoran za svoja djela.

8. Nikada ne govori loše o drugima. Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratiće ti se višestruko.

9. Drži sebe u ravnoteži, ( Svoje umno ja, Emocionalno ja, Tjelesno ja.) Sva trebaju biti  jednako snažna, čista i zdrava. Jačaj tijelo da ojačaš um, rasti  bogato u duhovnosti, da izliječiš emocionalne rane. 

10. Budi iskren u svim vremenima. Iskrenost je ispit nasljeđa i dosljednosti ovog SVE-MiRA

1 коментар: