уторак, 7. мај 2013.

KO SU SREĆNI LJUDI

Ko su srećni ljudi? Uspesni, slavni, bogati, lepi, zdravi? Sigurno ste razmišljali šta bi sve moglo da vas usreći. Više novca, više pažnje, bolji posao, letovanje, novi automobil, ..... još više novca, još više pažnje, bolje zdravlje, još bolji posao. Setite se samo Elvisa Prislija, Merlin Monro, Majkla Džeksona, Virdžinije Vulf i mnogih drugih – svi su im zavideli, svi su ih voleli sem njih samih. Uspeh nije ključ za sreću već je sreca ključ uspeha. Bez zdravog odnosa prema novcu i materijalnim stvarima sreća je nemoguća. Puno je primera uspešnih, bogatih i nesrećnih ljudi.
Relativno skoro, nakon što su se godinama bavili nesrećom, bolešću i tugom, psiholozi su usmerili svoje (naučno, na činjenicama zasnovano) interesovanje i na sreću. Istražujući sreću i zadovoljstvo životom uspeli su da objasne i fenomen "bogatih i nesrećnih" ljudi.
Materijalno stanje pojedinaca u izvesnoj meri utiče na nivo zadovoljstva. Potpuni nedostatak novca vodi odsustvu osećanja sreće, međutim nakon što obezbedimo dovoljno novca da osiguramo udobnost i sigurnost, dalje povećanje materijalnog bogatstva ne vodi daljem povećanju sreće i zadovoljstva.
Naime, dva psihološka fenomena, adaptacija i upoređivanje, ne dozvoljavaju nam da sreću kupimo novcem. Fenomen adaptacije objašnjava našu sklonost da nova iskustva procenjujemo u odnosu na prethodna iskustva. Kada se naše materijalno stanje popravi, kada poraste naš ugled u društvu mi se u tom trenutku osećamo srećnijima. Kada se adaptiramo na ovaj novopostignuti nivo on postaje uobičajen i normalan i nivo sreće se vraća na onaj prethoodni, za nas uobičajeni nivo. Da bi smo ponovo bili srećniji javlja se zahtev za postizanjem većeg i boljeg. Kada prvi put kupite poslednji model televizora, bićete beskrajno srećni. Posle nekoliko dana gledanje ovog televizora za vas će biti normalna i uobičajena stvar.
Istraživanja pokazuju da ljudi koji se nalaze na Forbsovoj listi najbogatijih su podjednako srećni kao i propadnici afričkog plemena Masai. Nivo sreće dobitnika na lutriji, se već nakon nekoliko godina vraća na uobičajeni nivo, nivo koji je za osobu bio karakterističan pre dobitka.
Osim što je naš lični nivo sreće u bliskoj vezi sa našim prethodnim iskustvom on je u velikoj meri određen i poređenjem sa drugim ljudima. Uvek ćemo biti srećniji ukoliko se poredimo sa onima koji imaju manje. Kada živimo u okruženu onih koji imaju više, situacija je obrnuta.

Z.Stosljević

Нема коментара:

Постави коментар