уторак, 24. фебруар 2015.

Naučite se izvući iz toksične veze

Kada ste s nekim u lošem odnosu, pada vam samopouzdanje, a loša energija koja vas obuzima potpuno iscrpljuje. Bez obzira na to je li riječ o dečku, prijateljici ili kolegi s posla, takav odnos mora se okončati ili promijeniti

Osobe koje se nađu u lošoj vezi često se povlače same u sebe i prorijede kontakt s ostalima. Bitno je da prepoznate znakove takvog stanja da bi se mogli izvući i ponovno živjeti u miru i harmoniji sami sa sobom.

Loša veza ili odnos s nekom osobom je kada se uvijek osjećate loše i stalno brinete jeste li rekli ili učinili nešto krivo. Takav odnos ostavlja trag i osjećat ćete se anksiozno i depresivno. 

'U takvoj vezi počinjete misliti najgore o sebi, svojim postupcima i posljedicama', rekla je psihologinja Jorhdin Banner za magazin Canadian Living. Dodala je da postoje znakovi pomoću kojih možete prepoznati jeste li se i vi našli u vezi koja vas opterećuje i čini nesretnom osobom. Ovo su koraci koje možete poduzeti i učiniti svoj život ljepšim i kvalitetnijim.

Slušajte svoj instinkt

Vrlo često osjećamo da nam nešto ne odgovara, a ne želimo sebi to priznati. Možda je partner zaboravio da je godišnjica veze ili vas je grubo izvrijeđao, a prijateljica je, primjerice, bila neiskrena s vama. Na takve situacije um reagira i to bi trebali koristiti u vlastitu obranu. 

Obratite pažnju na vlastite reakcije - jeste li tužni, u strahu, osjećate se bezvrijedno? To su vrijedne informacije koje ne smijete zatomiti. Užurbani životni ritam tjera nas da tražimo brza rješenja za sve i ne volimo nove probleme pa ih prečesto spremimo pod tepih. 

U obitelji usvajamo pravila ponašanja

Odrastanje i prošlost ostavljaju trag na osobnosti, ponajviše naših roditelja i obitelji preko kojih učimo o odnosima i vezama. Taj trag osjeća se u sadašnjim vezama i odnosima koje imamo u životu te prema njemu određujemo što je zdravo i nezdravo ponašanje. 

Ako ste, primjerice, odrasli u sredini gdje su roditelji tendirali omalovažavati druge ljude možda ćete se naći u istoj ulozi kao odrasla osoba i imati takav stav prema svojim prijateljima i obitelji. No o tome nećete razmišljati kao o lošem, već normalnom ponašanju. Izazov je u tome da usvojeno ponašanje iz prošlosti preispitate i znate prepoznati postavljate li se pravedno u određenim situacijama.

Ne svaljujte krivicu na sebe

Osobe koje se ružno ponašaju svjesne su kako je vama pa će namjerno igrati na kartu vaših osjećaja i samopouzdanja. Pokušat će manipulirati vama koliko sami dozvolite i kontrolirati odnos.

'Često mislimo da smo sami krivi za prekid veze, loš odnos ili činjenicu da ne možemo pronaći partnera dulje vrijeme', rekla je Banner i dodala da tako pristajemo na manje ili ostajemo u lošoj vezi iz straha od promjene.

Prekinite vezu i otiđite

Koliko god bilo teško, ako ste u lošoj vezi, morate napraviti rez i otići. Ako vam se čini da to ne možete učiniti sami, potražite pomoć profesionalca ili razgovarajte s prijateljima i obitelji o tome. 
'Napravite plan i radite na konačnom rješenju korak po korak, da se ne bi predomislili', savjetovala je doktorica Banner. 

Naglašava da je prekid veze tek pola odrađenog posla jer tada morate popraviti učinjenu štetu - izgraditi samopouzdanje i osigurati se da više nikada ne završite u istoj situaciji. Postavite granice i jasno ih pokažite na prvi znak manipuliranja ili agresivnog ponašanja.
Zdrava veza velika je sreća koja vas diže u oblake, dok je toksična tolika nesreća da vam se ponekad čini da ste u paklu. No, kako svijet nije crno-bijel, nekad veze balansiraju na granici i niste potpuno sigurni što se zapravo događa.

Нема коментара:

Постави коментар